Cargando...
Magda Carlas

PROTEÏNES I ESPORT: Cal prendre tantes proteïnes?

És ben cert que,  per a que la pràctica esportiva sigui òptima, és bàsic menjar d’una forma adient. Això vol dir que cal prendre la dosi nutrients que necessitem, entre ells, les proteïnes.

Però hi ha un tema que genera una certa controvèrsia: quan es fa esport, cal prendre una dosi molt elevada de proteïnes? Anem a pams. Les proteïnes son nutrients essencials que tenen sobretot funcions plàstiques i estructurals al nostre cos. No s’emmagatzemeni, quan n’hi ha en excés, es fan servir com a combustible. La dosi de proteïnes per una persona adulta és de de 0,8 gr./ kg / dia. Aquesta dosi  amb una dieta equilibrada s’obté fàcilment.

Magda Carlas

Ara bé, és cert que amb la pràctica de l’esport aquesta quantitat cal que sigui més elevada. Especialment si parlem d’un esport que té una llarga durada o demana molta força. De fet, a partir dels 80 minuts ja es recomana augmentar la dosi de proteïnes. No es recomana, en canvi, augmentar-la la més enllà del 2 gr./kg / dia, ja que això pot tenir molts inconvenients, entre ells una acumulació d’amoni, que és una substància que el nostre cos ha d’eliminar. Hi ha tambéun risc de pèrdua de calci i una certa deshidratació, sense oblidar que els aliments rics en proteïnes porten també purines amb el conseqüent risc d’hiperuricèmia.

En conclusió: quan fem un esport de llarga durada o de molta força cal augmentar lleument la ingesta de proteïnes. Però segurament no tant com de vegades es pretén. Atenció doncs a les dietes massa hiperproteiques o a prendre suplements de proteïnes sense previ control o assessorament.

 

Dra. Magda Carlas.

CISTELLA DE LA COMPRA
There are no products in the cart!
Subtotal
0,00
Total
0,00
SEGUIR COMPRANT
0